READ THE RULES: Click here

Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/xentax/ :)

Alan Wake and AW's American Nightmare

General game file tools that are useful for more than one game
User avatar
evin
ultra-veteran
ultra-veteran
Posts: 330
Joined: Sat Aug 05, 2006 2:04 pm
Location: Hungary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 136 times
Contact:

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by evin » Thu Apr 19, 2012 9:22 am

No, I'm not interested in 3D stuff.

deepshit
advanced
Posts: 75
Joined: Tue Jan 31, 2012 9:43 pm
Has thanked: 41 times
Been thanked: 26 times

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by deepshit » Thu Apr 19, 2012 10:39 am

evin wrote:You have to use the compression of original DDS file. If you don't, the size of the new dds will change. The size of the files itself doesn't matter, but the wrong compression can cause this. I can tell, if I could see the original and new dds files.
I edited too textures in the game, and still works everything fine.
To test whether importing textures work or not I exported textures and then imported them back without editing them and it still doesn't work.
I touched nothing.Just exported then imported but still black screen.

User avatar
evin
ultra-veteran
ultra-veteran
Posts: 330
Joined: Sat Aug 05, 2006 2:04 pm
Location: Hungary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 136 times
Contact:

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by evin » Fri Apr 20, 2012 6:58 am

To find out where is the problem, I suggest you: repack the rmdp file, and unpack the new files, and compare the unpacked files from the original and the unpacked files from repacked.
If somewhere is a size different, probably there is the source of the problem.

I hope you use the 0.4b version of tool.

deepshit
advanced
Posts: 75
Joined: Tue Jan 31, 2012 9:43 pm
Has thanked: 41 times
Been thanked: 26 times

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by deepshit » Sat Apr 21, 2012 9:45 am

evin wrote:To find out where is the problem, I suggest you: repack the rmdp file, and unpack the new files, and compare the unpacked files from the original and the unpacked files from repacked.
If somewhere is a size different, probably there is the source of the problem.

I hope you use the 0.4b version of tool.
I'm using 0.4b version.
I repacked the rmdp file without editing anything and when I tried to unpack the new file I got an error.

Problem signature:
Problem Event Name: CLR20r3
Problem Signature 01: alanwtool.exe
Problem Signature 02: 0.4.2.0
Problem Signature 03: 4f54e272
Problem Signature 04: mscorlib
Problem Signature 05: 4.0.0.0
Problem Signature 06: 4ba1da6f
Problem Signature 07: 3dab
Problem Signature 08: 23b
Problem Signature 09: System.IO.IOException

User avatar
evin
ultra-veteran
ultra-veteran
Posts: 330
Joined: Sat Aug 05, 2006 2:04 pm
Location: Hungary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 136 times
Contact:

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by evin » Sat Apr 21, 2012 11:44 am

Did you replaced or renamed the bin2 and rmdp2 file too, to bin/rmdp?

This happens even if you try to do the same with smaller bin/rmdp files?

deepshit
advanced
Posts: 75
Joined: Tue Jan 31, 2012 9:43 pm
Has thanked: 41 times
Been thanked: 26 times

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by deepshit » Sat Apr 21, 2012 8:45 pm

Yes,I do rename them. :]
I edited some of the textures from smaller bin/rmdp files and repacked it(ep999-000-en).The game runs and it works perfectly.I can see edited textures in game.
I do the same thing with main bin/rmdp file but no luck.Just black screen.

User avatar
evin
ultra-veteran
ultra-veteran
Posts: 330
Joined: Sat Aug 05, 2006 2:04 pm
Location: Hungary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 136 times
Contact:

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by evin » Sat Apr 21, 2012 10:27 pm

Fixed, first post updated (v0.4c).

NateChad
ultra-n00b
Posts: 3
Joined: Wed Apr 04, 2012 6:44 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by NateChad » Mon Apr 23, 2012 1:13 pm

I don't know what to do. I made the new .fsb files and replaced the originals, than I imported this files to bin/rmdp(en) and renamed result. But the game still play english versions.
Who can tell me where are "CINE" audio files?

deepshit
advanced
Posts: 75
Joined: Tue Jan 31, 2012 9:43 pm
Has thanked: 41 times
Been thanked: 26 times

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by deepshit » Mon Apr 23, 2012 8:57 pm

evin wrote:Fixed, first post updated (v0.4c).
Thanks.It works perfectly now.

SaMoPicky
ultra-n00b
Posts: 1
Joined: Mon Apr 30, 2012 3:45 pm
Been thanked: 1 time

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by SaMoPicky » Mon Apr 30, 2012 4:07 pm

I extracted the rmdp file with the 2.42 gb
i chose it then clicked on convert text files & TEX\DDS convertor

(: (: (:


but i cant find the translation files
or the graphics files


any one can help and show me where are they and how to edit them

nessaserly
??

dogkarl
ultra-n00b
Posts: 9
Joined: Fri Sep 10, 2010 7:56 am
Been thanked: 2 times

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by dogkarl » Wed May 09, 2012 8:23 am

I downloaded the tool, and it works just fine! Thanks!
I am trying to make a font rebuild tool, because I want to translate the game into chinese.

KlinOK
ultra-n00b
Posts: 3
Joined: Thu May 10, 2012 4:33 pm

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by KlinOK » Mon May 21, 2012 11:56 am

Steps:
-Unpack everything from the bin/rmdp
-delete everything, what you won't edit or change, so in this case, leave only the string_table.bin and it's subfolder
-paste there the translated string_table.bin.txt
-run the tool if you closed, open the bin file, Import
Respected evin, thank you for the program, but I have it all working.
He did everything as you wrote, but the option "convert text file" does not convert the*.bin file to *.txt.
Sorry for my bad English

User avatar
evin
ultra-veteran
ultra-veteran
Posts: 330
Joined: Sat Aug 05, 2006 2:04 pm
Location: Hungary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 136 times
Contact:

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by evin » Tue May 22, 2012 7:16 am

Did you overwrite or rename any files?

User avatar
Haoose
mega-veteran
mega-veteran
Posts: 276
Joined: Tue Mar 01, 2011 9:34 pm
Has thanked: 68 times
Been thanked: 181 times
Contact:

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by Haoose » Tue May 22, 2012 10:47 pm

I'm trying to open the file ep999-000-en.bin (Alan Wake American Nightmare). Program crashes with an error immediately.
-= GP-team =-
Image

Gruselgurke
advanced
Posts: 73
Joined: Fri Mar 30, 2012 6:15 pm
Has thanked: 21 times
Been thanked: 2 times

Re: Alan Wake and AW's American Nightmare

Post by Gruselgurke » Wed May 23, 2012 2:06 am

Crashes for me aswell when I try to unpack the ep999-000.bin
American Nightmare (PC)

Post Reply