Join also our Discord channel! Click here.

Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post questions about game models here, or help out others!
yoda
beginner
Posts: 23
Joined: Sun Jun 29, 2008 10:28 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by yoda » Mon Apr 09, 2012 1:31 pm

energien : i know the fast that forza studio can't export directly the 3d models for every kind of game.i know the way for put forza models on others games and we need the import of lod 1, lod 2 etc etc etc like you made with/for the forza 3 game.
so ,the question is : the last release of forza studio alpha can import all the lods of forza 4 , or only the lod 0 ??

MMWsmokey
beginner
Posts: 38
Joined: Sat Dec 19, 2009 6:34 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by MMWsmokey » Mon Apr 09, 2012 2:46 pm

yoda wrote:energien : i know the fast that forza studio can't export directly the 3d models for every kind of game.i know the way for put forza models on others games and we need the import of lod 1, lod 2 etc etc etc like you made with/for the forza 3 game.
so ,the question is : the last release of forza studio alpha can import all the lods of forza 4 , or only the lod 0 ??
Oh ffs why dont you just try it ? :D Yes, every LOD works now ! Every mapping is fine ! Everything is good now ! Yay !


About digital gauge: These are unmapped blank spaces where the game draws - you guessed it - the digital gauge. Ernegien cant fix anything about that because the space isnt mapped in the first place. Solution: Make your own texture and map it for the blank space (btw this was exactly the same in forza 3 ...)


I've tested the last forza studio release thoroughly, and everything seems to be fine. Every LODX, cockpit, wheels (except lod1-5), calipers, discs, everything exports and is mapped just fine. You rock Ernegien !

sitzuhg
ultra-n00b
Posts: 3
Joined: Mon Jan 09, 2012 5:22 pm
Has thanked: 4 times

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by sitzuhg » Mon Apr 09, 2012 3:44 pm

@MMWsmokey
Thank you. That was the information i was hoping for. So i will make these textures myself. Thx for your answer and understanding my problem!!

heurex67
ultra-n00b
Posts: 5
Joined: Sun Apr 08, 2012 1:53 am

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by heurex67 » Mon Apr 09, 2012 11:44 pm

Ernegien wrote: Was there an error.txt file created in the directory you ran the application from? If you could paste that here it would be much appreciated...
No sir. Nothing was generated in the folder where the application and DLLs are stored.

BiscuitBoy
ultra-n00b
Posts: 1
Joined: Tue Apr 10, 2012 12:30 am

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by BiscuitBoy » Tue Apr 10, 2012 1:00 am

Nix that. I made a post asking a bunch of questions but I think I'll just see how far I can get first. Thanks for the tools!

Raven Morpheus
ultra-n00b
Posts: 4
Joined: Tue Apr 10, 2012 4:16 am

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by Raven Morpheus » Tue Apr 10, 2012 4:25 am

I would like to thank energien for the hard work he has done to make this app, both for FM3 and for FM4.

Small question - where can I find the brake caliper textures (if they have separate textures)? I have looked in the shared.zip but they don't appear to be there.


Thank you.

matt55
beginner
Posts: 36
Joined: Mon Apr 19, 2010 1:13 pm
Has thanked: 4 times

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by matt55 » Tue Apr 10, 2012 9:55 am

Raven Morpheus wrote:I would like to thank energien for the hard work he has done to make this app, both for FM3 and for FM4.

Small question - where can I find the brake caliper textures (if they have separate textures)? I have looked in the shared.zip but they don't appear to be there.


Thank you.
Mostly they are stored in "Nodamage.xds" same texture as car uses it.

Raven Morpheus
ultra-n00b
Posts: 4
Joined: Tue Apr 10, 2012 4:16 am

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by Raven Morpheus » Tue Apr 10, 2012 10:04 am

matt55 wrote:
Mostly they are stored in "Nodamage.xds" same texture as car uses it.

Hmm OK thanks. The car I'm trying to find them for (1980 Lotus Esprit Turbo) must have black ones then, they come out black when I use the nodamage.xds texture. Doesn't really matter anyway as you can't see them behind the wheels anyway.

matt55
beginner
Posts: 36
Joined: Mon Apr 19, 2010 1:13 pm
Has thanked: 4 times

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by matt55 » Tue Apr 10, 2012 10:15 pm

If You got some problems with recognize them just search in Google images ( I mean the car name), and see how they looks in Forza game, if they got different color than black, then try with other texture. ;)
Good luck with your mod.

grudas
ultra-n00b
Posts: 2
Joined: Mon Nov 07, 2011 9:35 pm
Has thanked: 1 time

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by grudas » Wed Apr 11, 2012 1:57 am

great work man! will save at least 2hrs work for each model :) love u xoxoxoxo

StillDre
n00b
Posts: 10
Joined: Sun Dec 11, 2011 2:31 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by StillDre » Wed Apr 11, 2012 11:59 am

Hi, as i see u've managed to get Forza tool even more greater!
Btw, does the latest version also supports tracks/circuits from Forza4? Or could u please fix some Forza3 tracks properly ( what i mean is that models aren't correct when importing to max, where are many poly's like on rock surfaces are pretty messed up aswell as roads and fences some of them missing - ( Fujimi Kaido and Amalfi GP have those problems alot, other not mutch but still have few of them bugs )
Anyway nice to see that u've able being updating your tool Emergien :wink:

EDIT: http://www.gta4-mods.com/misc/maple-val ... -on-f12998
here is Maple Valley converted to IV with my own twist on it, this track was the simplest of them all i guess :D

User avatar
Ernegien
mega-veteran
mega-veteran
Posts: 160
Joined: Wed Mar 24, 2010 6:27 am
Location: Illinois, USA
Has thanked: 12 times
Been thanked: 158 times
Contact:

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by Ernegien » Wed Apr 11, 2012 2:28 pm

StillDre wrote:Hi, as i see u've managed to get Forza tool even more greater!
Btw, does the latest version also supports tracks/circuits from Forza4? Or could u please fix some Forza3 tracks properly ( what i mean is that models aren't correct when importing to max, where are many poly's like on rock surfaces are pretty messed up aswell as roads and fences some of them missing - ( Fujimi Kaido and Amalfi GP have those problems alot, other not mutch but still have few of them bugs )
Anyway nice to see that u've able being updating your tool Emergien :wink:

EDIT: http://www.gta4-mods.com/misc/maple-val ... -on-f12998
here is Maple Valley converted to IV with my own twist on it, this track was the simplest of them all i guess :D
I was actually working on tracks last night. Lots of progress was made ;)

StillDre
n00b
Posts: 10
Joined: Sun Dec 11, 2011 2:31 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by StillDre » Wed Apr 11, 2012 6:11 pm

Ernegien wrote:I was actually working on tracks last night. Lots of progress was made ;)
Great :mrgreen: i'll be happy to test it out! What Forza do u mean.. 3 or 4? :D

User avatar
Ernegien
mega-veteran
mega-veteran
Posts: 160
Joined: Wed Mar 24, 2010 6:27 am
Location: Illinois, USA
Has thanked: 12 times
Been thanked: 158 times
Contact:

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by Ernegien » Wed Apr 11, 2012 6:34 pm

StillDre wrote:
Ernegien wrote:I was actually working on tracks last night. Lots of progress was made ;)
Great :mrgreen: i'll be happy to test it out! What Forza do u mean.. 3 or 4? :D
Both ^_^

yoda
beginner
Posts: 23
Joined: Sun Jun 29, 2008 10:28 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time

Re: Forza Motorsport Resource Extraction (.carbin)

Post by yoda » Wed Apr 11, 2012 10:11 pm

just trying to import one lod different than the lod 0, with the last release ,and don't work.

the error.txt say this thing

à System.ThrowHelper.ThrowArgumentOutOfRangeException(ExceptionArgument argument, ExceptionResource resource)
à System.BitConverter.ToInt32(Byte[] value, Int32 startIndex)
à System.BitConverter.ToUInt32(Byte[] value, Int32 startIndex)
à ForzaStudio.EndianStream.ReadUInt32()
à ForzaStudio.ForzaCarPart..ctor(ForzaCar parent)
à ForzaStudio.ForzaCar.Initialize(String name, EndianStream stream)
à ForzaStudio.ForzaCar..ctor(String filename)
à ForzaStudio.ForzaStudioForm.mnuOpen_Click(Object sender, EventArgs e)
à System.Windows.Forms.ToolStripItem.RaiseEvent(Object key, EventArgs e)
à System.Windows.Forms.ToolStripMenuItem.OnClick(EventArgs e)
à System.Windows.Forms.ToolStripItem.HandleClick(EventArgs e)
à System.Windows.Forms.ToolStripItem.HandleMouseUp(MouseEventArgs e)
à System.Windows.Forms.ToolStripItem.FireEventInteractive(EventArgs e, ToolStripItemEventType met)
à System.Windows.Forms.ToolStripItem.FireEvent(EventArgs e, ToolStripItemEventType met)
à System.Windows.Forms.ToolStrip.OnMouseUp(MouseEventArgs mea)
à System.Windows.Forms.ToolStripDropDown.OnMouseUp(MouseEventArgs mea)
à System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
à System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
à System.Windows.Forms.ScrollableControl.WndProc(Message& m)
à System.Windows.Forms.ToolStrip.WndProc(Message& m)
à System.Windows.Forms.ToolStripDropDown.WndProc(Message& m)
à System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
à System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
à System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)

lod 0 work fine, cockpit work fine .

Post Reply